LIVE TEXT | Război în Ucraina. Emmanuel Macron va discuta "în curând" cu Vladimir Putin
Este a 284-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Macron a anunțat că va discuta în curând cu omologul său rus Vladimir Putin. Presiunea celorlalte state l-au făcut pe Putin să schimbe tactica în ceea ce privește folosirea armelor nucleare.
Vladimir Putin si Emmanuel Macron
UPDATE 06:00 Emmanuel Macron va discuta în curând cu Vladimir Putin
Președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat că va discuta în curând cu omologul său rus despre probleme de securitate din jurul sectorului "nuclear civil" din Ucraina. Macron a discutat zilele acestea cu Joe Biden despre războiul din Ucraina și implicațiile acestuia, în timpul vizitei sale la Washington.
"Pe aceste baze voi putea avea în curând o discuţie specifică cu preşedintele Putin pe tema energiei nucleare civile", a spus Macron, precizând că va vorbi în prealabil cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit news.ro .
UPDATE 04:00 Presiunea asupra lui Putin îl obligă să schimbe tactica, din cauza armelor nucleare
Secretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a declarat că avertismentele venite din partea altor state l-au convins pe liderul rus Vladimir Putin să își schimbe tactica de război. El a înțeles că utilizarea armelor de către Moscova va fi fără precedent și în niciun caz favorabilă țării sale.
„Ați văzut că nu numai SUA, ci și alți membri ai G7 au contactat Kremlinul cu semnale că este absolut inacceptabil și iresponsabil să facă asta”, a spus Nuland.
UPDATE 22.08 Barilul de petrol rusesc, plafonat la 60 de dolari. Zelenski spune că nu este o decizie serioasă
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat sâmbătă plafonarea preţului pentru un baril de petrol rusesc la 60 de dolari printr-un acord al UE, G7 şi Australiei, spunând că „nu este o decizie serioasă".
Președintele ucrainean consideră că decizia nu este una serioasă, deoarece este un preț bun pentru statul condus de Putin.
„Nu este o decizie serioasă să se stabilească o astfel de limită pentru preţul rusesc, este foarte confortabil pentru bugetul statului terorist", a declarat Volodimir Zelenski. Detalii aici
UPDATE 20.34 Rusia a trimis soldați mobilizați pentru a apăra enclava Kaliningrad, susține Lituania
Moscova a adus soldați mobilizați pentru a apăra enclava Kaliningrad după ce o parte a unităților militare staționate anterior au fost trimise să lupte în Ucraina, a dezvăluit într-un interviu cu o publicație locală ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anušauskas.
Acesta spune că personalul militar trimis în Ucraina nu a revenit încă în Kaliningrad. Totuși, capacitățile militare pe care le are Rusia în enclava situată între Lituania și Polonia rămân o amenințare pentru țara sa.
„Poate că nivelul de amenințare se schimbă, dar asta nu înseamnă că a devenit inexistent. Am observat că la un moment dat contingentul din regiunea Kaliningrad s-a diminuat, fiindcă ei au retras anumite unități armate sau, cum le spun ei, grupuri tactice de batalion, pe care le-au creat și le-au trimis în Ucraina. Acestea nu au mai revenit. Au fost în schimb înlocuite cu recruți mobilizați”, a spus ministrul lituanian al Apărării. Detalii aici
UPDATE 20.29 Noi imagini din satelit arată o mare bază militară construită de ruși în orașul ocupat Mariupol
Rusia își consolidează prezența militară în orașul-port capturat Mariupol prin construirea unei mari baze armate, arată fotografiile din satelit publicate de compania de observare a Pământului Maxar.
Forțele Moscovei au asediat orașul timp de aproape trei luni la începutul acestui an, iar barajele constante de artilerie au lăsat o mare parte din el în ruine, scrie BBC. Detalii aici.
UPDATE 19.04 De ce SUA s-au înșelat atât de mult în privința competenței armatei ruse. Bilanțul experților militari
Războiul din Ucraina nu decurge așa cum se aștepta președintele rus Vladimir Putin. Dar cu siguranță nu este singurul care a fost luat prin surprindere: SUA se așteptau la un succes rapid al Rusiei, iar tancurile Kremlinului să intre în Kiev în doar câteva zile, relatează Daily Beast.
Mai mulți oficiali americani din cadrul CIA, Pentagon și de la Casa Albă au făcut această apreciere greșită: în prezent, finalul războiului atârnă de un fir de ață, iar SUA pur și simplu nu se așteptau să se vadă implicate într-un conflict internațional amplu care s-ar putea întinde ani de zile.
Eroarea de judecată a Washingtonului a fost aproape totală. SUA nu au greșit când au avertizat Kievul asupra unei invazii iminente într-o perioadă în care unele agenții de informații - inclusiv cele de la Kiev - au încercat să minimalizeze probabilitatea unui război pe scară largă. După ce acesta a fost declanșat - cel mai mare conflict terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace - evoluția lui a pus în încurcătură cele mai mari și mai bine finanțate agenții de informații din lume. Detalii aici
UPDATE 16.19 Distrugerea infrastucturii civile ucrainene, greu de vândut rușilor. Luminile luxoase de la Moscova contrastează cu întunericul din Ucraina
În timp ce Ucraina se confruntă cu întunericul și frigul ca urmare a săptămânilor de lovituri țintite cu drone și rachete rusești, Moscova se bucură de decorațiuni luminoase extinse pentru a sărbători Anul Nou care vine. Dar analiștii spun că până și pentru propagandiștii lui Putin aceste distrugeri de infrastuctură civilă sunt greu de vândut chiar și publicului intern.
Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că atacurile Rusiei asupra infrastructurii ucrainene sunt „inevitabile”, deoarece Kremlinul a respins condițiile de negocieri ale președintelui american Joe Biden și a avertizat că atacul va continua.
După ce a suferit înfrângeri militare umilitoare în timpul a ceea ce a devenit cel mai mare conflict armat din Europa de la al Doilea Război Mondial, Rusia a început să vizeze infrastructura energetică ucraineană în octombrie, provocând pene de curent. Detalii aici
Sursa: adevarul.ro